- passion for fotografering

Sigma 135mm ART - Hands on

Udgivet den 22. september 2020 af MOX

Jeg har længe gerne ville prøve Sigma 135mm, F/1.8, men desværre kom coronaen i vejen da jeg havde chancen for at låne den.

 

Nu er der som bekendt lukket en anelse op igen, så nu lykkedes det at få lov at låne den i en lille uges tid, og hvilken uge super glad

 

Jeg har altid været stor fan af Sigmas ART serie, og lad mig sige den på den måde, at jeg er ikke blevet en mindre fan den sidste uges tid.

 

 

Jeg har selv en 50mm F/1.4 ART og en 70-200mm, F/2.8 og derudover har jeg tidligere lånt 105mm, F/1.4 ART, så ja, jeg er svært glad for de her Sigma objektiver. Det gælder for dem alle - de er kniv skarpe, både rent billedemæssigt, men også prismæssigt.

 

Nu er 135mm ikke et sprit nyt objektiv, så jeg har set billeder taget med det, men da jeg selv redigerer billeder, så ved jeg godt hvor meget der kan ske i post-production og man derfor ikke nødvendigvis skal tage alle billeder for gode varer blinker

 

Jeg havde i forvejen en aftale med Emilie om at tage på stranden i torsdags, så jeg pakkede tasken med alle 3 Sigma objektiver (og et enkelt Canon 24-70).

Dem der har haft ART objektiver i hånden ved, at det var en ret tung fototaske jeg drop afsted med, godt glas vejer, sådan er det nørd

 

Nu er Sony A7 III mit go-to kamera til modelbilleder - primært fordi jeg godt kan lide at skyde på store blænder og så kommer eye-fokus som sendt fra himlen. Da det objektiv jeg havde lånt var med Canon mount, så måtte der lige en MC-11 adapter imellem, men det plejer at fungerer helt fint - den er også fra Sigma og kompatibelt med ART serien.

 

1. shoot

 

Som skrevet tog jeg på stranden med Emilie, og det første der lige overraskede mig var hvor langt jeg skulle væk fra hende, jeg plejer jo primært at bruge mit 50mm, så det kom lige lidt bag på mig.

 

Men for hulan hvor det laver nogle sprøde billeder, jeg ved ikke hvad det er, men det er sikkert kombinationen af brændvidden og forholdsvis store blænder der giver det her lidt unikke "skåret ud i pap" effekt, altså hvor motivet nærmest er separeret fra forgrund og baggrund - jeg ved ikke helt hvordan jeg skal forklare det - men det virker i den grad for mig kærlighed

 

Emilie Lykke Hartz

Model: Emilie Lykke Hartz - skudt på F/2.2 - klik på billedet for stor udgave

 

Selvom jeg bruger store blænder på min 50mm og min 70-200, så kan jeg ikke få det look frem - slet ikke.

 

Jeg havde dog lidt udfordringer med fokusering i modlys hvor den "huntede" lidt efter fokus, dog hjalp det fra F/4 og op hvor det gik bedre.

Jeg havde på fornemmelsen af det måske kunne skyldes adapteren trods at den skulle være kompatibel, men jeg havde kun mit Sony med.

 

2. shoot

 

Nå, jeg skulle lige teste lidt mere, så Ronja sprang hurtigt til da jeg lige spugte ud på Facebook om nogle gad lege, så vi tog til Royal Arena i fredags og legede lidt med glas - altså vinduesglas (bl.a.)

 

Igen skinnede solen, og igen oplevede jeg den "huntede" lidt i modlys, men i dag havde taget mit Canon 5D mk. III med, men hurtigt skifte til det hus gjorde ingen forskel, den "huntede" stadigvæk, men nu havde jeg da fået udelukket adapteren om ikke andet, så på med Sony igen.

 

Jeg ved ikke om det er brændvidden i kombinationen med stor blænde der gør det, eller om der er noget andet der spiller ind. Jeg oplever det hverken på mit 50mm ART objektiv eller min 70-200mm og havde heller noget issue med 105mm da jeg lånte den.

 

Ronja Nielsen

Model: Ronja Nielsen - skudt på F/1.8 - klik på billedet for stor udgave

 

3. shoot

 

Så blev det lørdag, og jeg havde i forvejen en aftale med Josephine, og da vi havde skudt i studie gik vi udenfor og skød lidt billeder også - solen skinnede nemlig også om lørdagen, så det var lige en perfekt uge jeg havde det til låns :)

 

Igen, så havde jeg det lidt svært med at være så langt væk fra modellen ved fuld figur, kommunikationen bliver en del mere besværlig end jeg er vant til, men det er nok bare et spørgsmål om tilvending.

 

Igen, så er jeg fuldstændig solgt til det look billederne har. På billedet herunder står Josephine en lille meters penge fra væggen, og selvom jeg bruger min 70-200 på 135mm F/2.8, så kan jeg ikke få det her separerede look.

 

Det her er godt nok på F/2.2, og det kan godt være de 2/3 blænde gør en forskel, men næppe det alene, det må være den måde objektivet er skruet sammen på. Jo, jeg kan komme tæt på det look, men det mangler stadigvæk lige det sidste - det sidste der gør det lækkert.

 

Model: Josephine Lykke - skudt på F/2.2 - klik på billedet for stor udgave

 

 

Skarphed ...

 

Jeg føler lidt jeg bare gentager mig selv, men ART serien er bare hamrende skarpe - længere er den ikke!

 

Det er så detaljerigt og lækkert så jeg bliver helt blød i knæene - jeg ved godt jeg er en "sucker" for skarphed - jeg kan bare ikke klare uskarpe billeder - det giver mig ticks, men det får jeg heldigvis ikke her blinker

 

Billederne har en lille smule vignette, men vælger man objektivprofilen i sin RAW konverter, så er det væk, og jeg tror alle objektiver lider lidt af det, så det er absolut ikke noget issue.

 

Klik for at se et 100% crop

Jeg har lige lavet et 100% crop af ansigtet på Josephine, så prøv lige og klik på billedet for at se det i stort, så ved du hvad jeg mener når jeg siger det er skarpt nørd

 

Det er skudt på fuldt hul, altså F/1.8 og derfor den lille dybdeskarphed.

 

Autofokus ...

 

Hvis jeg lige ser bort fra det issue jeg har omtalt med modlys, så fungerer autofokus super hurtigt, den låser instant i første hug, så der er ikke så meget at komme efter - altså i normale lysforhold.

 

Størrelse ...

 

Som jeg plejer at sige, så vejer godt glas og Sigma 135mm, F/1.8 er ingen undtagelse. Ca. 1.3 kilo, solidt bygget så man føler den kan holde til nogle tæsk også. Vægten er dog stadigvæk mindre end 105mm, F/1.4 og med en filterstørrelse på 82mm, som ud over at være en mere normal størrelse, også er væsentlig mindre end på 105mm hvor den er 105mm. Faktisk kan dette objektiv være i min fototaske - det kunne det anden ikke super glad

 

Prisen ...

 

Lige så vel som godt glas vejer, så koster det også.

Prisen ligger i skrivende stund på omkring kr. 10.500,-

 

Et tilsvarende Sony objektiv på 135mm, F/1.8 ligger på ca. 13.700

 

Ville jeg ...

 

Da jeg testede 105mm var jeg faktisk ikke i tvivl om, at det var min drøm at få det objektiv på et tidspunkt.

 

Den drøm har taget en ny drejning, for selv om det her objektiv har nogle issues med modlys og "kun" er F/1.8, så kan det bare lave noget som er super fedt at se på, og så ville jeg sagtens kunne leve med de par småting.

 

For mit vedkommende, så ville det nok blive mit "go-to" objektiv til modelbilleder udendørs - altså når jeg får lært at tale lidt højere og får råd til det - for damm det laver nogle fede og unikke billeder.

 

Så kæmpe JA, jeg så mægtig gerne, at det her objektiv havde en fast plads i fototasken, men sådan er det jo med drømme - pludselig vågner man og finder ud af at det kun var en drøm ...

 

Tak for lån ...

 

Endnu engang stor tak til FOTO/C og den danske distributør af Sigma - Tura Scandinavia - for at jeg fik lejlighed til lige at få lidt hands on på Sigma 135mm, F/1.8 ART, og lige som sidst, gjorde det ondt at skulle afleverer det igen, faktisk en smule mere end sidst græder

 

Disclaimer ...

 

Jeg fik lov at låne objektivet uden nogle forpligtelser eller krav, de ville bare gerne have min ærlige mening om objektivet og det er det jeg har skrevet ovenfor.

 


Del gerne siden på


Skriv en kommentar til "Sigma 135mm ART - Hands on":Tilmeld dig mit nyhedsbrev
Luk
Tilmeld dig til mit nyhedsbrev, og få besked direkte i din indbakke når der kommer noget nyt.
Du kan til enhver tid framelde dig igen.