- passion for fotografering

Sigma 105 mm - Hands on

Udgivet den 4. september 2019 af MOX

Jeg havde i sidste weekend lejlighed til, at lege lidt med Sigma 105mm blænde 1.4 - også kendt som "bokeh master".

Jeg fik af vide torsdag aften, at jeg kunne låne det fredag, lørdag og søndag, og heldigvis havde jeg allerede en aftale med nogle andre om, at vi skulle forbi kalkgraven i Faxe og skyde lidt billeder om fredagen, så det var jo helt perfekt nørd

 

 

Fredag over middag satte vi kursen mod Faxe, og kameratasken var pakket tæt. Sigma 105mm er altså noget af et rør at få plads til, ikke fordi den er speciel lang, men den er tyk!

 

Hullet svarer til brændvidden, nemlig 105mm, så det er altså noget af et ko-øje, og selvom et ND filter kunne have gjort underværker, ja så lå jeg ikke lige inde med noget i den størrelse super glad

 

Objektivet jeg havde til låns var med Canon mount, men det skulle nu ikke forhindre mig i, at monterer det på min Sony A7 III med Sigma MC-11 adapter. Når man skyder modeller på store blænder, så er eye-focus altså genialt, så derfor var det Sony der røg i tasken, den fylder også mindre end mit Canonhus og der var ikke plads til begge :)

 

Jeg var lidt spændt på, om det nu også virkede ordentligt på mit Sony, men da jeg i forvejen har Sigma 50mm 1.4 ART som spiller fint sammen med Sony, så var jeg fortrøstningsfuld, og det skulle vise sig at holde stik, det spillede 100% sammen, så ikke noget at komme efter her.

 

Autofokus var lynhurtigt, selv i modlys (som ellers ofte er et issue på Sony) klarede den sig super godt, selv ude i hjørnerne kunne Eye-focus få fat - NICE kærlighed

Sony A7 III, MC-11 og Sigma 105mm 1.4

 

Blødt som lunken smør

 

Det var rigtigt godt vejr, og solen bragede ned, og jeg kom lidt til kort da jeg ikke kunne komme længere op end til blænde 1.8 i den stegende sol.

Jeg fik dog lige drejet Isabella lidt så jeg kunne få et enkelt skud på F/1.4, men resten måtte jeg "desværre" tage på F/1.8 (men det er altså heller ikke dårligt), og det er bare en hamrende lækker baggrund den laver (undskyld Isabella, men lige nu handler det om grej blinker)

 

Den er så smooth og lækker så det næsten ikke er til at holde ud, det skal simpelthen opleves!

 

Klik på billederne herunder for en lille smagsprøve, portrættet er på F/1.4 og det i fuld figur er på F/1.8 og begge på ISO 50 og 1/8000 sek.

 

Skarphed ...

 

Om den er skarp? - den er så skarp så man næsten ikke tror sine egne øjne. Jeg har altid været fascineret af hvor skarp min 50mm ART er, men den her er om muligt næsten endnu skarpere, det er i hvert fald det indtryk jeg står tilbage med når jeg sidder og pixelpepper mine billeder og ja, jeg er lidt en sucker for skarphed nørd

 

Som nævnt er den skarp (det fik jeg vist skrevet), og mine billeder havde kun en lille smule vignette, men den klarede Lightroom i et snuptag og kromatisk aberration var ikke noget jeg observerede.

 

Størrelse ...

 

Lad mig sige det sådan - den er STOR og tung, men nu har jeg altid haft den holdning, at godt glas vejer, og her er der tale om rigtig godt glas!

 

Den er bygget som en kampvogn, og kunne sikkert tåle at blive kørt over af en sådan uden at tage skade, og det passer perfekt til mig. Det er et arbejdsredskab og skal kunne tåle nogle tæsk og det er jeg sikker på det kan, den er virkelig solidt bygget!

 

Den har en Arca-Swiss fod på som skulle kunne tages af, hvilket jeg dog ikke gjorde, da jeg monterede min kamerarem i foden af hensyn til vægtfordelingen, men absolut dejligt med noget standard til montering på stativ.

 

Vægten ligger på 1,645 kg og den måler 115,9 mm x 131,5 mm - altså en ret kompakt sag.
 

Prisen ...

 

Prisen afspejler lidt vægten, den ligger nemlig også i den lidt tungere ende på knap kr. 12.000, men f.eks. Nikons udgave af samme objektiv ligger kr. 4-5.000 over, så uden at have prøvet Nikons, så ville jeg vælge Sigma da jeg har svært ved at forestille mig, at Nikons skulle være så meget bedre.

 

Sigma er kvalitetsmæssigt kommet rigtig god med de senere år med deres ART objektiver, og er i min optik på fuld højde med originalobjektiver eller måske endda bedre.

 

Om det er et "must have" objektiv afhænger af ens behov OG pengepung, men jeg er ikke et sekund i tvivl, at hvis min pengepung havde været til det - hvilket den ikke er, så lå det i min kamerataske som standard (altså når jeg fik købt en lidt større).

 

Tak for lån ...

 

Desværre havde jeg det som nævnt kun til låns (nedern), og min weekend var i forvejen booket op med andre ting, så det var kun fredag jeg fik leget med det, men jeg håber jeg kan få lov at låne det på et tidspunkt igen så jeg kan komme ind i byen og rigtig få udnyttet "bokeh masteren".

 

Anyway, en stor tak til FOTO/C og den danske distributør af Sigma - Tura Scandinavia - for at jeg fik lejlighed til lige at få lidt hands on (som nu er blevet dreams on) på det her vilde objektiv, det gjorde lidt ondt at skulle afleverer det igen græder

 

Hvis du er specs-nørd, så kan du finde alle specifikationer på Sigma 105mm 1.4 her.

 

Du kan jo også lige suse over på Instagram og følge Isabella Bjørndal som har indvilliget i at jeg må bruge billederne af hende.

 

 

 


Del gerne siden på


Skriv en kommentar til "Sigma 105 mm - Hands on":Tilmeld dig mit nyhedsbrev
Luk
Tilmeld dig til mit nyhedsbrev, og få besked direkte i din indbakke når der kommer noget nyt.
Du kan til enhver tid framelde dig igen.