- passion for fotografering

The inverse-square law - forståelse for lys

Udgivet den 12. april 2017 af MOX

Du har sikkert set billeder fra familiefester, hvor der er taget et gruppebillede, og dem der står forrest er helt overbelyste, og dem der står bagerst ligner noget fra "the dark side", ikk?

 

Jeg ved godt det ikke er sket for dig, men det sker altid for onkel Arne med flashen placeret oven på kameraet, sådan er det bare.

 

For at du nu ikke skal blive sat i bås med onkel Arne, så vil jeg se om jeg kan forklare dig hvorfor det sker og specielt hvordan du kan undgå at det sker, så lad mig forsøge at "kaste lidt lys" over det nørd

 

 

Du har sikkert hørt om begrebet "The inverse-square law" og jeg ved faktisk ikke hvad det hedder på dansk, og "Afstandkvadratrods loven" som er frit oversat giver ikke megen mening. Uanset hvad det hedder, så handler det om at forstå lys så man bliver i stand til, at få præcis det udtryk og den balance mellem lys og skygge som man ønsker sig.

 

Simpel matematik

lad os starte simpelt ud med hvordan den grundlæggende matematiske formel lyder:

 

Lyset aftager med kvadratroden af afstanden

 

eller på mere jævn dansk:

 

Hver gang du fordobler afstanden, mister du 75% af lysstyrken

 

Okay ... det kræver nok lige en lidt mere detaljeret forklaring, så lad mig prøve at visualiserer det.

 

Forstil dig, at du har din flash og herefter laver nogle mærker med lige stor afstand imellem:

 

Afstanden mellem dine mærker er fuldstændig lige meget, bare afstanden mellem mærkerne er den samme.

Så giver du dem numre fra 1 og op efter:

 

Disse numre sætter du nu i 2. potens:

 

Så regner du det ud fra en ende af, altså 1x1, 2x2, 3x3, 4x4 og så videre:

 

 

Så er vi ved at være der, og nu kan det være det hele giver mening - håber jeg fornøjet

 

Fordi, nu siger du 100 (som er de 100% lys vi maksimalt har til rådighed) og dividere med de tal du lige har regnet ud, og så ser det (afrundet) således ud:

 

 

Som det (forhåbentligt) fremgår, så vil en fordobling af afstanden fra f.eks. 1 meter til 2 meter betyde, at lysmængden falder til 1/4 del og der således kun er 25% lys der rammer ude på de 2 meter. Går vi ud på 3 meter, så er der kun 11% lys tilbage osv.

 

Som du kan se, så aftager lysmængden ret hurtigt til at starte med, men kommer vi ud på 7 meter og længere, ja så er forskellen minimal, og det er næsten samme lysmægnde der rammer på 7 meter som på 9 meter.

 

For lige at vende tilbage til onkel Arne, så kunne han have fået et langt mere flatterende og jævnt lys ved, at gå længere væk fra gruppen og dermed øget afstanden mellem sin flash og motivet. Længere afstand ville jo betyde mindre lysfald fra personerne i forgrunden til dem i baggrunden.

 

Han skulle så godt nok have givet sin flash en hel del mere power og nok også have haft en stor softbox eller paraply på, for når man rykker lyset længere væk og lyskilden bliver mindre, så bliver lyset hårdere, men det er en hel anden historie blinker

 

Et lille eksempel

På de tre billeder herunder, har jeg placeret min flash (Godox AD600 med standardreflektor) henholdsvis 25, 50, 100 og 200 cm. fra min standhaftige og tålmodige model Xulaima.

Hvis du klikker på dem og ser dem i stor udgave, så vil du kunne se hvor hurtigt lyset aftager på de 25 cm. i forhold til de 200 cm.

På de 200 cm. er der langt mere af ansigtet på Xulaima der er belyst.

Lysstyrken på flashen er den samme (1/64), jeg har blot justeret min blænde/iso for at få en korrekt eksponering.

 

25 cm fra<br><br>
50 cm fra<br><br>
100 cm fra<br><br>
200 cm fra<br><br>

 

Med andre ord, hvis du vil have et hurtigt fald i lyset, og dermed mange skygger, skal lyset tæt på, vil du derimod have minimalt lysfald, så skal lyset længere væk.

 

Gælder det kun for flash lys?

Nej, the inverse-square law gælder faktisk for alle former for lys.

Uanset om der er tale om naturligt lys fra et vindue, en reflektor eller enhver anden form for lyskilde, så aftager lysstyrken med 75% hver gang du fordobler afstanden.

Det gælder faktisk også for direkte sollys, men da solen jo er sindsyg langt væk, så er vi ude på en afstand mellem lyskilde og motiv hvor det ikke er muligt at se forskel.

 

Skal jeg virkelig gå og huske på alt det her matematik?

Nej, selvfølgelig skal du ikke det, så længe du ved hvordan det fungerer - og det ved du nu - så er du i stand til at tage høje for lysfald når du tager billeder - specielt med flash.

 


Del gerne siden på


Jeg har desværre måtte lukke for kommentarer midlertidigt pga. spam fra russere .....


Tilmeld dig mit nyhedsbrev
Luk
Tilmeld dig til mit nyhedsbrev, og få besked direkte i din indbakke når der kommer noget nyt.
Du kan til enhver tid framelde dig igen.