- passion for fotografering

TFP - Hvad er TFP egentlig?

Udgivet den 22. august 2015 af MOX

TFP er en forkortelse for "Time for Pictures", "Time for practice" eller "Time for Prints" - Frit oversat: "Din tid i bytte for billeder".

 

Kort sagt handler det om, at fotograf og model bruger noget tid sammen, og begge parter får nogle billeder ud af det, det er med andre ord en aftale, hvor der ikke er nogle penge involveret.

 

 

Hvorfor benytter man sig af TFP?

Det er jo ingen hemmelighed, at man hverken bliver en god fotograf eller en god model på én dag - med mindre man er et naturtalent - det er noget der kræver øvelse, øvelse og atter øvelse.

 

Da både fotografer og modeller har brug for at øve sig, ja så kan man jo ligeså så godt hjælpe hinanden med at blive bedre, og her er TFP et genialt koncept!

 

TFP er en rigtig god mulighed for at komme i gang med modelfotografering, og det uanset om man er model eller fotograf, og på den måde finde ud af, om modelfotografering i det hele taget er noget, det er jo ikke alle det tiltaler, men man ved det jo ikke før man har prøvet det.

 

TFP er absolut ikke kun for begyndere/amatører, der er mange rutinerede fotografer og modeller som benytter sig af TFP, og det er oftest når man ønsker at forny sig og afprøve nye teknikker, poseringer, stilarter m.v. eller hvis de syntes shootet er interessant og kan bidrage med noget specielt eller anderledes til deres portfolie.

 

Der er også make-up artister (MUA) og stylister der anvender TFP - alle har jo brug for øvelse.

 

Betyder TFP så gratis billeder?

Ja det kan man vel på en eller anden måde godt sige det gør, men det er de færreste der laver TFP hvis de ikke selv får noget ud af det. TFP handler jo grundlæggende om, at begge parter får noget brugbart ud af det, altså også ud over billeder.

 

Der er desværre nogle som udvander TFP konceptet lidt og udelukkende ser det som gratis billeder.
På f.eks. Facebook sker det ret ofte, at nogle leder efter en fotograf til f.eks. et bryllup, altså på TFP basis.

 

Det er mig en gåde, at nogle vil lægge deres nok største dag i hænderne på en TFP fotograf - chancen for rigtig gode billeder er nok ikke så stor som dem de dygtige bryllupsfotografer kan levere, men det er blot min mening smiler

 

Er TFP det rigtige?

Der er delte meninger om hvorvidt TFP altid er det rigtige, men sådan er det jo med alt.

 

Som fotograf bør man gøre sig nogle overvejelser omkring, om det måske er bedre at hyre en professionel model så man ikke skal bruge ressourcer på at instruere en TFP-model, men derimod kan holde fokus på teknik, lys m.v.

Som model skal man vurdere, om det er bedre at hyre en professionel fotograf der måske bedre kan instruere dig i poseringer m.v. så chancen for du får præcis de billeder du ønsker dig måske er lidt større.

 

Det afhænger også lidt af, hvad du har planer om at bruge billederne til, ofte er der en modelaftale involveret når vi taler TFP, og i denne er der typisk angivet hvor og hvordan billeder må bruges.

 

Skal man have en kontrakt med fotografen/modellen?

Hvis du spørger mig, så er svaret "ja" - altid.

 

I en modelaftale (bryder mig ikke om ordet "kontrakt"), er der typisk udstukket nogle retningslinier for hvor og hvordan billederne må bruges og oplysninger om hvad fotosessionen skal omfatte, f.eks. stilart, påklædning, lokation m.v.

 

Modelaftalen er typisk én fotografen har med og som man udfylder i fællesskab, så man er enige om hvad den pågældende fotosession skal omfatte.

 

Der findes flere forskellige udgaver af disse modelaftaler, de fleste anvender nogle rimelig gængse udgaver som er nemme at gennemlæse og forstå, men jeg har også set modelaftaler på 3-4 sider, hvor der er taget forbehold for alt mellem himmel og jord!

 

Jeg havde for nylig en snak med en mere erfaren model omkring netop modelaftaler, og som hun sagde, så er alt jo fryd og gammen så længe man er venner og tingene kører, men ting (og mennesker) har det med at ændre sig i tidens løb, og så er det altid rart at have noget på skrift som man kan forholde sig til. En modelaftale tilgodeser jo både fotografens og modellens rettigheder.

 

Hvor finder man en model eller fotograf til TFP?

Pyha, det er jo altid svært, men et sted at starte kunne være Facebook. Der findes en lang række TFP-grupper på Facebook, nogle er landsdækkende og andre igen er område specifikke, men prøv og brug søgefunktionen og søg efter TFP, så kommer der en hel del.

 

Er du medlem af en fotoklub, kan det også være at den skaber kontakt mellem modeller og fotografer.

 

Er du fotograf, ja så er der jo også muligheden at stoppe potentielle modeller på gaden og ganske enkelt spørge dem - det kræver dog en god portion selvtillid at anvende den metode smiler

 

Er du model, ja så kan du jo altid bare spørge en fotograf om de laver TFP aftaler. Du kan jo højest få en nej og det koster jo ikke noget at spørge blinker

 

Du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge mig hvis det er, jeg er altid på udkig efter nye modeller blinker


Del gerne siden påKommentarer til "TFP - Hvad er TFP egentlig?"Henrik skrev den 1. juni 2016 kl.12:57 følgende kommentar:

Hej Michael,
super godt website med rigtigt gode informationer :)
Jeg er ved at bygge mit eget site, og især information om samarbejdet - TFP - er vigtigt at få gjort tydeligt. Det synes jeg at du er lykkedes rigtigt godt med :) Jeg vil gerne bruge lidt af teksten på min egen side, og naturligvis henvise til denne side som kilde :) Er det ok?

vh HenrikMOX skrev den 1. juni 2016 kl.13:02 følgende kommentar:

Hej Henrik,
Jeg er da glad for, at jeg har fået skrevet noget som er forståeligt og brugbart, det er jo altid dejligt når det lykkes :-)
Du må hjertens gerne bruge noget af mit indhold så længe du laver kildehenvisning, så slå dig løs og send mig gerne et link når du kommer så langt :-)Henrik skrev den 2. juni 2016 kl.09:45 følgende kommentar:

Så har jeg kopieret og omskrevet en lille smule :)
Du er velkommen til at kigge her: http://www.lovgretphoto.comMOX skrev den 2. juni 2016 kl.14:22 følgende kommentar:

Hej Henrik,
Nu skrev du du ville bruge lidt af min tekst og henvise til mit site, men du har jo brugt over 60% af mit indhold, og det dur altså ikke, det anser både jeg og Google for værende en hel del mere end "lidt".
Jeg er derfor nød til at bede dig om at omskrive "min" tekst endnu mere eller helt fjerne den.Pernille skrev den 16. juni 2020 kl.14:57 følgende kommentar:

Det ville så sige i bund og grund at der ikke er plads til en modelfotograf ... Det laver begge dele på et kunstneriske plan, så alt spilles op i en helhed og vise det på .. Disse Tfp model sider ... Så skader man da andre der bliver inspireret, her fotograf med nye teknikker, og modeller med nye poseringer ... Dette burdet da ikke være rektig og da slet ikke nu i vores tid med corona, hvor ingen af dem har kunne mødes .. Og flere modeller er hoppe med på bølgen .. Med at gør det selv ... Jeg som kunster følger jeg bliver godt og grundig trådt på, når jeg har lagt nået op på disse sider og for at vide at jeg simpelhed ikke er velkommen ... Da jeg også ønske nået filbag i forhold til mine .. Teknikker og posering, her på henblik med selvudvikling .. Og give tilbage med nytænkning .. I forhold til flere modeller stonface og døde arme .. Bevægelser med levende materialer .. kropssprog og psykologi tanke overførelse. Men som sagt det er kunsten at få det hele op i en helhed ... P.SabroeMOX skrev den 16. juni 2020 kl.15:08 følgende kommentar:

@Pernille, jeg forstår slet ikke hvad du mener med dit indlæg her?
Som jeg tolker det, så mener du at fotograf og model er en og samme person, og hvis det er tilfældet, så er det vel ikke at betegne som TFP i den forstand?
Hvis du har lyst til at udfolde dig kunstnerisk på egen hånd og lege med kropssprog og levende materialer, så syntes jeg da bare du skal gøre det - hvad holder dig tilbage?
Ud fra det du skriver ligner dit opslag mest af alt noget der hører til i et andet fora som f.eks. Facebook.


Skriv en kommentar til "TFP - Hvad er TFP egentlig?":Tilmeld dig mit nyhedsbrev
Luk
Tilmeld dig til mit nyhedsbrev, og få besked direkte i din indbakke når der kommer noget nyt.
Du kan til enhver tid framelde dig igen.