- passion for fotografering

Canon 5D mk. IV - Hands on

Udgivet den 3. september 2018 af MOX

Jeg har haft mulighed for at kigge lidt nærmere på Canon 5D mk. IV i en lille uges tid, så her får i lige min umiddelbare vurdering af dette (fantastiske) kamera blinker

 

 

Inden jeg kommer for godt i gang, så er en uge ikke ret lang tid når man også har sine normale daglige gøremål, og jeg vil ikke trætte jer med de tekniske specifikationer, dem kan i se hos Canon Danmark.

 

Da jeg ikke laver ret meget video med DSLR, vil jeg også springe let og elefant hen over den del

 

 

Første indtryk af Canon 5D mk. IV

Som inkarneret Canon mand, er det jo en sand fornøjelsen af få den nyeste udgave af 5D i hånden.

 

Jeg bruger normalt Canon 5D mk. III og Canon 7D mk. II, så at få mk. IV i hånden føles som "at komme hjem". Alt fungerer som jeg er vant til, knapperne sidder hvor knapperne SKAL sidde, menuerne er stort set identiske (med lidt undtagelser), så at få kameraet sat op så det virker som de andre to med back-botton fokus, indstilling af ISO intervaller, opsætning af joystick og fokuspunkter samt andre småting gik som en leg.

 

Lige præcis det, at jeg kan tage hvilket som helst af mine kameraer i hånden og de så fungerer ens, er et kæmpe plus i min bog, så tak til Canon for at have den forståelse for os "gamle" glad

 

 

Fokusproblem eller ...

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg var lidt spændt på om fokussystemet reelt set fungerede som det skulle.

 

Årsagen til dette skal findes i, at der tilsyneladende er en del der har problemer med at få fokus til at sidde i skabet hver gang, selvfølgelig specielt på lidt større blænder. Der er faktisk for ikke så længe siden opstået en dansk Facebookgruppe for brugere der netop har dette problem med deres mk. IV og som de tilsyneladende ikke har den store forståelse for hos DFA service som servicerer Canon i Danmark - endnu.

 

Anyway, jeg gav mig i gang med at teste, både med objektiver fra Canon, men også fra Tamron og Sigma (ja jeg har lidt blandet bolsjer).

Jeg lavede rigtig mange tests, både af stillestående objekter men også af objekter i bevægelse i form af cyklister, bilister og motorcyklister - hvilket forøvrigt kan afstedkomme en betragtelig nedsættelse af hastigheden når de får øje på én super glad

 

Det kamera jeg havde lånt led i hvert fald ikke af nogle problemer - overhovedet - jeg tror 98% af alle de billeder jeg tog sad i skabet og de sidste par procenter tiltænker jeg lidt min egen rysten på hånden.

 

 

Dual Pixel Raw

Da Canon i sin tid langcerede 5D mk. IV, blev jeg virkelig lidt varm i kinderne, det kunne nemlig tage billeder i Dual Pixel Raw som betyder, at man skulle kunne flytte sit fokuspunkt EFTER billedet var taget ..... WAUUUU siger jeg bare.

 

Når man som mig elsker at skyde på F/1.4 - F/2.8, så skal der altså ikke meget rysten på hånden til, at fokus lige smutter ud på næstetippen eller om på øret i stedet for at sidde korrekt i øjet. Nu skulle man så bare flyttes fokuspunktet i redigeringen - Det lyder dælme smart!

 

Men virker det så?

 

Det ved jeg faktisk ikke .... hmmmm

 

Da DPR (forkortelsen for Dual Pixel Raw) kræver at man bruger Canons eget software Digital Photo Professional 4, så har jeg selvfølgelig hentet det og prøvet at åbne nogle billeder, men muligheden er bare tonet ud.

 

Jeg forstår det ikke, da billederne på oversigten jo er markeret med "dpr" og taget med et Canon objektiv (100mm / 2.8), men alligevel får jeg ikke muligheden for at teste det.

 

Dual Pixel Raw kunne jeg desværre ikke få til at virke

 

Anyway, kameraet er afleveret tilbage på nuværende tidspunkt, så jeg har kun de billeder jeg allerede har taget, men dem vil den ikke æde, så jeg ved ikke om det overhovedet er brugbart ked af det

 

Filerne er ellers store nok - omkring dobbelt så store rent MB mæssigt som almindelige raw filer ......

 

Hvis du ved hvorfor DPR ikke virker for mig, så smid lige en kommentar under indlægget her - tak glad

 

 

Let's get in touch

Okay, det her er så et af de punkter hvor mk. IV skiller jeg markant ud fra mk. III og min 7D, nemlig touchskærmen

 

Det er altså for lækkert bare at kunne svipe gennem billederne og zoome med fingrene - det er ganske enkelt fedt!

 

Det virker upåklageligt og hurtigt.

 

Man skulle også kunne betjene funktionerne på kameraet via touchskærmen, men det var slået fra på det her kamera, og jeg nåede faktisk ikke at slå det til mens jeg havde kameraet, mest af alt fordi jeg måske var lige bange for, at få ændret noget når ansigtet rørte ved skærmen super glad

 

Apropos overskriften, så kan man også komme i kontakt med kameraet via Wifi, det er også lækkert det er indbygget så man ikke skal bruge hukommelseskort med Wifi eller en ekstern enhed.

 

Mit fokus var ikke så meget på den del da mit behov ikke hidtil har været der, men jeg fik lige prøvet at smide nogle billeder over på min Ipad og det fungerede smertefrit.

 

 

Billedkvalitet

Billedkvaliteten fejler bestemt heller ikke noget, og alt andet lige, så spiller det glas man sætter foran jo også en væsentlig rolle.

 

Der er rigtig mange deltaljer i billederne, og det har en ganske fornuftig dynamic range, så man kan sagtens trække en masse deltajer ud af de mørke områder i raw-converteren

 

ISO håndteringen syntes jeg også er acceptabel og er måske en anelse bedre end mk III, og heldigvis langt bedre end 7D mk. II der ikke klarer den del særlig godt. Til gengæld er 7D hurtigere på aftrækkeren end 5D mk. IV når det handler om at skyde highspeed.

 

Lige omkring ISO håndtering, så bliver man nok bare aldrig helt tilfreds, hvorfor laver man kameraer der kan gå op over ISO 200.000 når billeder med så høj ISO er ubrugelige - det lærer jeg nok aldrig at forstå blinker

 

 

Dual mig her og dual mig der

Ud over Dual Pixel Raw (som det irriterer mig jeg ikke kan få til at virke), så har kameraet også plads til 2 kort.

 

Selvom jeg "kun" er hobbyfotograf, så kunne jeg aldrig drømme om at købe et kamera hvor der kun er plads til ét kort, det er ganske enkelt for risikabelt!

 

Der er rigtig mange situationer hvor det vil være ka-ta-stro-falt hvis et kort står af under et shoot eller du ikke kan læse det efter et shoot - jeg tør slet ikke tage chancen og forstår ikke dem der gør.

 

 

Prisen ...

Da penge som bekendt ikke hænger eller vokser på træerne, så er prisen altid en faktor for os hobbyfotografer der ikke lever af at tage billeder (ellers havde jeg en 1DX mk II - tro mig), og prisen på 5D mk IV ligger i dag i.flg. FOTO/C på 25.950 inkl. moms.

 

Er det så pengene værd?

Bestemt!

 

Det er et fantastisk kamera, og selvom jeg nok ikke er helt uvildig i den betragning da jeg jo er Canon-shooter i forvejen, så er jeg efter en lille uges brug ikke i tvivl om, at det er en arbejdshest som er bygget til at blive brugt og sagtens kan tåle af få nogle tæsk.

 

 

Skal jeg så have en 5D mk. IV?

Det var med let rystende hånd, våde håndflader og en tårer i øjenkrogen at jeg afleverede kameraet igen - det gjorde ondt at afleverer min nye bedste ven tilbage, det må jeg være ærlig at tilstå.

 

Jeg ville elske at eje en 5D mk. IV, men jeg må også være realistisk i forhold til min økonomi, og selvom både min 5D mk. III og 7D mk. II for længst har rundet de 100.000 på triptælleren, så er der sikkert meget tilbage i dem endnu - håber jeg ...... eller gør jeg? blinker

 

 

Tak for lån

Selvom det kun har været et kort visit, så vil jeg godt sige tak til FOTO/A (som er en afdeling af FOTO/C) og til Canon Danmark for at de ville låne mig kameraet i en uges tid.

 

De lånte mig kameraet uden nogle forpligtelser eller krav, de ville bare gerne have min ærlige mening om kameraet og det er det jeg har skrevet ovenfor.

 

Som nævnt i indledningen, så er en uge ikke ret lang tid i en travl hverdag, så jeg har primært fokuseret på de ting som jeg lægger vægt på når jeg får et kamera i hånden, nemlig brugervenlighed og billedkvalitet og begge dele er helt i top på Canon 5D mk. IV.


Del gerne siden på


Skriv en kommentar til "Canon 5D mk. IV - Hands on":Tilmeld dig mit nyhedsbrev
Luk
Tilmeld dig til mit nyhedsbrev, og få besked direkte i din indbakke når der kommer noget nyt.
Du kan til enhver tid framelde dig igen.