- passion for fotografering

The inverse-square law - forstÄelse for lys

Udgivet den 12. april 2017 af MOX

Du har sikkert set billeder fra familiefester, hvor der er taget et gruppebillede, og dem der stĂ„r forrest er helt overbelyste, og dem der stĂ„r bagerst ligner noget fra "the dark side", ikk?

 

Jeg ved godt det ikke er sket for dig, men det sker altid for onkel Arne med flashen placeret oven pÄ kameraet, sÄdan er det bare.

 

For at du nu ikke skal blive sat i bĂ„s med onkel Arne, sĂ„ vil jeg se om jeg kan forklare dig hvorfor det sker og specielt hvordan du kan undgĂ„ at det sker, sĂ„ lad mig forsĂžge at "kaste lidt lys" over det nĂžrd

 

 

Du har sikkert hĂžrt om begrebet "The inverse-square law" og jeg ved faktisk ikke hvad det hedder pĂ„ dansk, og "Den omvendte kvadratiske lov" som er frit oversat giver ikke megen mening. Uanset hvad det hedder, sĂ„ handler det om at forstĂ„ lys sĂ„ man bliver i stand til, at fĂ„ prĂŠcis det udtryk og den balance mellem lys og skygge som man Ăžnsker sig.

 

Simpel matematik

lad os starte simpelt ud med hvordan den grundlĂŠggende matematiske formel lyder:

 

Lyset aftager med kvadratet af afstanden

 

eller pĂ„ mere jĂŠvn dansk:

 

Hver gang du fordobler afstanden, mister du 75% af lysstyrken

 

Okay ... det krÊver nok lige en lidt mere detaljeret forklaring, sÄ lad mig prÞve at visualiserer det.

 

Forstil dig, at du har din flash og herefter laver nogle mĂŠrker med lige stor afstand imellem:

 

Afstanden mellem dine mĂŠrker er fuldstĂŠndig lige meget, bare afstanden mellem mĂŠrkerne er den samme.

SĂ„ giver du dem numre fra 1 og op efter:

 

Disse numre sĂŠtter du nu i 2. potens:

 

SĂ„ regner du det ud fra en ende af, altsĂ„ 1x1, 2x2, 3x3, 4x4 og sĂ„ videre:

 

 

SĂ„ er vi ved at vĂŠre der, og nu kan det vĂŠre det hele giver mening - hĂ„ber jeg fornĂžjet

 

Fordi, nu siger du 100 (som er de 100% lys vi maksimalt har til rĂ„dighed) og dividere med de tal du lige har regnet ud, og sĂ„ ser det (afrundet) sĂ„ledes ud:

 

 

Som det (forhĂ„bentligt) fremgĂ„r, sĂ„ vil en fordobling af afstanden fra f.eks. 1 meter til 2 meter betyde, at lysmĂŠngden falder til 1/4 del og der sĂ„ledes kun er 25% lys der rammer ude pĂ„ de 2 meter. GĂ„r vi ud pĂ„ 3 meter, sĂ„ er der kun 11% lys tilbage osv.

 

Som du kan se, sÄ aftager lysmÊngden ret hurtigt til at starte med, men kommer vi ud pÄ 7 meter og lÊngere, ja sÄ er forskellen minimal, og det er nÊsten samme lysmÊgnde der rammer pÄ 7 meter som pÄ 9 meter.

 

For lige at vende tilbage til onkel Arne, sÄ kunne han have fÄet et langt mere flatterende og jÊvnt lys ved, at gÄ lÊngere vÊk fra gruppen og dermed Þget afstanden mellem sin flash og motivet. LÊngere afstand ville jo betyde mindre lysfald fra personerne i forgrunden til dem i baggrunden.

 

Han skulle sĂ„ godt nok have givet sin flash en hel del mere power og nok ogsĂ„ have haft en stor softbox eller paraply pĂ„, for nĂ„r man rykker lyset lĂŠngere vĂŠk og lyskilden bliver mindre, sĂ„ bliver lyset hĂ„rdere, men det er en hel anden historie blinker

 

Et lille eksempel

PÄ de tre billeder herunder, har jeg placeret min flash (Godox AD600 med standardreflektor) henholdsvis 25, 50, 100 og 200 cm. fra min standhaftige og tÄlmodige model Xulaima.

Hvis du klikker pĂ„ dem og ser dem i stor udgave, sĂ„ vil du kunne se hvor hurtigt lyset aftager pĂ„ de 25 cm. i forhold til de 200 cm.

PÄ de 200 cm. er der langt mere af ansigtet pÄ Xulaima der er belyst.

Lysstyrken pÄ flashen er den samme (1/64), jeg har blot justeret min blÊnde/iso for at fÄ en korrekt eksponering.

 

25 cm fra<br><br>
50 cm fra<br><br>
100 cm fra<br><br>
200 cm fra<br><br>

 

Med andre ord, hvis du vil have et hurtigt fald i lyset, og dermed mange skygger, skal lyset tÊt pÄ, vil du derimod have minimalt lysfald, sÄ skal lyset lÊngere vÊk.

 

GĂŠlder det kun for flash lys?

Nej, the inverse-square law gĂŠlder faktisk for alle former for lys.

Uanset om der er tale om naturligt lys fra et vindue, en reflektor eller enhver anden form for lyskilde, sÄ aftager lysstyrken med 75% hver gang du fordobler afstanden.

Det gĂŠlder faktisk ogsĂ„ for direkte sollys, men da solen jo er sindsyg langt vĂŠk, sĂ„ er vi ude pĂ„ en afstand mellem lyskilde og motiv hvor det ikke er muligt at se forskel.

 

Skal jeg virkelig gÄ og huske pÄ alt det her matematik?

Nej, selvfÞlgelig skal du ikke det, sÄ lÊnge du ved hvordan det fungerer - og det ved du nu - sÄ er du i stand til at tage hÞje for lysfald nÄr du tager billeder - specielt med flash.

 


Del gerne siden pÄ


Skriv en kommentar til "The inverse-square law - forstÄelse for lys":







Tilmeld dig mit nyhedsbrev
Luk
Tilmeld dig til mit nyhedsbrev, og fÄ besked direkte i din indbakke nÄr der kommer noget nyt.
Du kan til enhver tid framelde dig igen.